Modeller:
För att använda våra printers behöver du givetvis någon CAD fil, en sådan går att skapa med ett CAD program, exempelivs Solidworks, Fusion360 eller inventor. Vad som helst så länge du kan exportera till STL-fil funkar. Därefter måste du använda en Slicer för att göra om STL-filen till G-kod som 3D printern kan köra. Vi rekommenderar Prusaslicer då den har bra standard inställningar för våra 3D-printers från Prusa. (då detta var skrivet 2024) finns på Hugin, en av våra allmäna datorer finns Prusaslicer redan installerat och dessutom configurerat med Prusalink som låter dig trycka på send to printer knappen istället för att hålla på med usb/sd kort för att föra över dina filer till 3D printern. Det finns dessutom både Solidworks och Autodesk Inventor installerat.
Steg för steg:
Filament
På ETA ha vi oftast PLA och PETG filament. Generellt sett kan man se det som att PLA är styvare och ger lite bättre detalj, medans PETG är lite mer flexibelt, men tåligare då det bindre bättre till sig själv än PLA. Vi har oftast lite olika färger också som kan vara kul. Vissa rullar är markerade som free-loot, detta för att de antingen är donerade till föreningen eller gammla och dåliga, De rullar som inte är markerade som free-loot får man väga sin 3D-printad pryl och betala för sig i betalterminalen.
Byta filament
Att byta filament är hyfsat enkelt med prusa printers, under menyn FILAMENT på mk4 och minin kan man välja Change Filament och därefter följa stegen i menyn. När du har gjort det vill vi att du hanterar rullarna rätt:
Byta Nozzle på MK3:an På vår Prusa Mk3 printer har vi ett REVO-kit med 4 olika nozzle diameter: 0,25mm , 0,4mm , 0,6mm samt 0,8mm. Dessa låter dig att printa med bättre “upplösning” men långsammare med de små eller snabbare men med lägre “upplösning” med de stora. Processen för att byta nozzle är hyfsat enkel. Handlar kort sagt om att ladda ur potentiellt laddat filament, vänta på att nozzeln har svalnat nog för att handskas. Därefter skruva loss den gamla och in den nya för att sedan ladda nytt material och beklagligt nog göra en first layer calibration
Byta printbed sheet På ETA printar vi generellt sett bara med PETG och använder Prusas Textured sheet. Problemet med TXT är att PLA inte fäster så bra på den, för PLA har vi en Prusa Smooth sheet. Det är viktigt att inte printa med PETG på Smooth då PETG kan fästa så bra att det förstör ytan när du försöker ta bort det. Vidare bör du tänka dig för om du byter plate på MK3:an då du måste byta Plate profile eller göra en First Layer Calibration om Plate profile inte stämmer. Smooth Sheet är tjockare än TXT.
Prusalink
Om du printar ofta vill du kanske skicka gkod från Prusaslicer på din egna dator direkt till printern, precis som på Hugin? Då vill du konfigurera prusalink!
Följ den här guiden från och med steg 9 för att konfigurera Prusalink