User Tools

Site Tools


user:cnc-fraes

Table of Contents

CNC-Fräs

Gå tillbaka till Värkstaden

Det finns en fräs, inte bara X-P som har en tihi.
Skärvätskan är inte mjölk och bör inte blandas drinkar av!

CNC-kurs
följande har access till fräsen
fusklapp
ETAs CNC-fräs är hyfsat fin, fungerar till de flesta project men som sagt är den inte den finsate. I nuläget är mittendelen av bordet mest slitet så du får dåliga toleranser där.

Vad är CNC?

CNC står för “Computer Numerical Controll”, eller mer praktiskt, datorstyrd kontroll av en fräs. Den gör att du slipper stå och veva manuellt.
CNC kör på Gkod som du antigen skriver själv eller genererar via ett CAM-verktyg exempelvis Fusion360 eller solidworks.

Detta är helt enkelt jättebra om du vill sitta och titta på en maskin som gör allt jobb åt dig och spottar ut en färdig metallklump. Om du känner att du behöver lite fräs i samvaron kan då fråga styret eller någon gammal om de vill visa dig hur den funkar. Det finns även en lista med de som vet hur den funkar

Skärvätska

Skärvätska ser ut som mjölk inte sprit
Det finns skärvätska till CNC som matas ut i form av dimma till verktyget. Det finns en behållare gjord av “Polyethylene terephthalate” som denna mjölkliknande vätska mellanlagras mellan dunk och användning. Mjölken sugs sedan upp via ett sugrör som det blåser över med luft som spederat tid i rörfängelet. En gränskontroll finns mellan rörfängelset och verkstadens blyga arealer, denna bör stå på ca 300kPa.
Skärvätska används när du känner att det behövs, så absolut när du kör i järn/stål och kanske aluminium. Det viktiga är att du antigen har skärvätska eller inte har skärvätska det finns inget mellanting. Anledningen är att om det bara finns lite så kommer skäreggen utsättas för cyklisk värme som kan förstöra äggen på fräsen. Samt så klibbar spånorna ihop lättare och du kan få dubbelskärning av materialet (Vanligt i hål mm där du inte kan blåsa rent ordentligt). T-sprit är ett alternativ vid fräsning av aluminum.
Skärvätska rekomederas inte om du fräser i trä. Det blir väldigt kletigt, eller förästen, låt bli att fräsa i trä. Trä är inte nice. ASCII

Gå gärna och beundra detta vidunder

user/cnc-fraes.txt · Last modified: 2022/04/02 11:05 by eta