User Tools

Site Tools


user:verkstad:pelarborrmaskin

Pelarborren Arboga

Gå tillbaka till Värkstaden

Vår eminenta pelarborrmaskin med kordinatbord.
Multifunktionell i och med att man kan fräsa med den, samt vispa grädde.

Det finns borrar som sträcker sig från någon enstaka milimeter i diameter till något tiotal.

Extra borr kan hittas i det lilla grå skåpet under kallsågen.

Tips till nybörjaren!

Om du ska borra ett stort hål är det bra att börja med ett litet först! Det finns så kallade “Körnare” som kan användas för att göra en liten försänkning i metallen som underlättar att få in borren på rätt ställe. Det är bäst att förborra med en liten borr på 2 mm i diameter. Detta kan sedan med fördel ökas med några milimeter i taget tills den slutgiltiga diametern nås.

Välj och anpassa borr så att borren inte arbetar för hårt eller att för mycket material tas bort på en gång. För bästa resultat ska du borra kontinuerligt och väl kylt, så se till att använda antingen skärvätska (identifieras som en vit vätska på plastbutelj) eller traktorolja. Det är oftast bättre att borra ner lite långsammare än för snabbt.

Om du är osäker på vilken hastighet du ska köra med för ditt material så kan du kolla detta i en liten blå bok som ligger i bokstället vid bordet i värkstaden.

Om du vill byta från borrning till fräsning eller tvärtom så är det bra att tänka på följande:

  • Du behöver en krage och stödjande disk vid fräsning för att stabilisera huvudet. Du bör hitta dessa på fönsterbrädan bakom pelarborren eller övriga verktyg i det blå skåpet.
  • För att ta ut ett huvud så ska du rotera rotorn (se förihelvete till att maskinen är avstängd) och sedan titta igenom öppningen och rotera tills du ser en öppning framträda. För därefter in en metallbit gjord för detta syfte och höj borrhuvudet med veven i en snabb rörelse så lossnar huvudet.
  • För att sätta in ett huvud behöver du bara sänka borren med veven (du kan höja hela apparturen om du har ont om plats genom att lossa bromsarna på baksidan och därefter veva upp den) och sedan i en snabb och bestämd rörelse trycka upp borren i öppningen. Kontrollera därefter att den sitter fast genom att försöka rycka ur den med ett par hårda drag. Ta i!

Säkerhet i arbetet

När du står och pelarborrar så är det bra om du håller dig säker. Undvik att ha långärmat på dig när du arbetar: maskinen har mycket vridmoment och om du fastnar i den dras fingrarna lätt med. Undvik så klart även armband, halskedjor och annat som kan fastna i huvudet. Tänk på att det lätt flyger varma spån när du arbetar som bränner och gör ont, så ta på dig en arbetsrock om du bryr dig om tillståbndet på dina vanliga kläder.

Användning

FIXME
BORRA ALDRIG MED LÅNGÄRMAT
Pelarborren som ETA har i värkstaden använder en så kallad Morsekona-3 (MK-3)(??rätt storlek??).
För att lossa en Morsekona stoppar man en kil i spindeln (sänk chucken eller vad du har montarat så ser du hålet på sidan). ASCII

user/verkstad/pelarborrmaskin.txt · Last modified: 2022/04/02 11:05 by eta